Umělé oplodnění, rizikové těhotenství, poporodní komplikace, … Co je dobré si pojistit, když plánujete děti.

Jedno z nejkrásnějších období každé ženy může přinést i nespočet trápení. A je rozumné se na ně připravit = pojistit. Tento článek vám jednoduchou formou představí možnosti finančního bezpečí, které na trhu aktuálně jsou.
narozene dite v nemocnici
4 minut/y čtení

Pokud jste v období, kdy plánujete pořídit si miminko, určitě jste se už zamýšleli nad tím, jak budete nakládat s rodinným rozpočtem v období mateřství tak, abyste nežili úplně od výplaty k výplatě. A stejně tak důležité je promyslet, zda si „pronajmete finanční bezpečí” v případě, když nepůjde vše úplně podle plánu. Je totiž obecně známou informací, že už to dnes není jako dřív = rapidně přibývá potíží s otěhotněním, častěji přichází komplikace během těhotenství, děti se rodí předčasně nebo se zdravotním problémem. 

Na tuto problematiku se v následujícím článku podíváme z hlediska pojistného trhu, který pochopitelně na tato možná rizika reaguje. A to tím, že nabízí finanční krytí v případě narození dvojčat/vícerčat a asistované reprodukce přes finanční pomoc při negativních dopadech v případě těhotenských komplikací, vrozených vad dětí nebo samotné smrti.  

TIP K PŘEČTENÍ. Jak obecně funguje pojištění jsme probrali v jednom našem starším článku: Životní pojištění. Ne/milosrdná loterie za pronájem bezpečí.

Článek jsme pro tuto problematiku sepsali značně zjednodušeně. Jeho cílem je stručně a srozumitelně čtenáře seznámit s možnostmi, které na trhu aktuálně jsou. Tak pojďme na to.

Pojištění pro ženy: POČETÍ

Pro tuto oblast jsou pojišťovny schopné proplatit asistovanou reprodukci. Podmínkou však je, že minimální čekací doba je 12 měsíců a žena předtím musí vyčerpat všechny pokusy hrazené zdravotní pojišťovnou (standardně 3 až 4 pokusy). Zároveň, jelikož se jedná o pojištění, nesmí být před samotným počátkem pojištění lékařem diagnostikovány možné budoucí komplikace ohledně těhotenství.

asistovaná reprodukce IVF
Uměle oplodnění vajíčka, tzv. IVF metoda, je jednou z nejpoužívanějších metod asistované reprodukce

NĚKOLIK FAKTŮ Z INTERNÍ ANALÝZY METLIFE, ÚZIS A ČSÚ

  • v roce 2020 byl průměrný věk prvorodičky 30,2 let (v roce 1995 to bylo 25,6 let)
  • za rok 2020 bylo provedeno více než 16 000 cyklů IVF asistované reprodukce
  • jeden pokus IVF asistované reprodukce hrazené samoplátcem se pohybuje od 60 000 do 80 000 Kč

Pojištění pro ženy: PRACOVNÍ NESCHOPNOST Z DŮVODU RIZIKOVÉHO TĚHOTENSTVÍ

Samotné otěhotnění je ohromnou životní událostí, ovšem ještě není zdaleka vyhráno. Během těhotenství totiž mohou přijít zdravotní komplikace. Na ty jednotlivé pojišťovny nabízí různé možnosti krytí, převážně však jde o krytí pracovní neschopnosti z důvodu rizikového těhotenství. Podmínkou je čekací doba minimálně 8 měsíců na diagnózu = gynekologem stanovené těhotenství. 

Historicky však byly české ženy dostatečně vynalézavé a domlouvaly se bez objektivní diagnózy s gynekologem na přiznání rizikového těhotenství, což stálo pojišťovny hromadu peněz. Ty z tohoto důvodu silně zpřísnily podmínky – například žena musí být minimálně 1 až 3 dny hospitalizována v nemocnici z důvodu těhotenství. Teprve poté jsou pojišťovny schopné proplatit i celou dobu. Nebo musí jít o objektivní diagnózu, jako je krvácení, vyšší úroveň preeklampsie, mimoděložní těhotenství atd.

Na trhu jsou však i pojišťovny, které podmínky v posledních letech zmírnili a jsou schopné proplatit 30 až 90 dnů bez objektivní diagnózy, tzn. stačí, že gynekolog uvede, že žena z důvodu těhotenství nemůže do práce.

pracovni neschopnost rizikove tehotenstvi gynekolog
Některé pojišťovny mají podmínky pro pracovní neschopnost benevolentnější – stačí se domluvit s gynekologem

PŘÍKLAD BALÍČKU PRO ŽENY JEDNÉ Z POJIŠŤOVEN

Balíček pracovní neschopnosti, kdy dostáváte 500 Kč na den. Zpětně k 1. dni vám pojišťovna vyplní 15 000 Kč až 45 000 Kč. Vše legálně a oficiálně. Například u 30leté administrativní pracovnice lze pořídit balíček pracovní neschopnosti s tímto benefitem od 292 Kč do 473 Kč měsíčně. 

Pojištění pro ženy: TĚHOTENSKÉ A POPORODNÍ KOMPLIKACE

Pro vážnější případy jsou pojišťovny schopné vyplnit jednorázově případ mimoděložního těhotenství, hluboké žilní trombózy, hellp syndrom, eklampsie, embolie, porodu z důvodu smrti plodu atd. Zkrátka „průsery“, které mohou nastat a kde se peníze na nadstandardní péči opravdu hodí. 

PŘÍKLAD BALÍČKU PRO ŽENY JEDNÉ Z POJIŠŤOVEN

Balíček pro ženy obsahující vrozené vady dětí + komplikace týkající se těhotenství lze pořídit s limitem 500 000 Kč od 94 Kč do 208 Kč měsíčně, a to podle pojistných podmínek a značky pojišťovny. Zde pojišťovny standardně plní 100 % až 300 % balíčku, tedy 500 000 až 1 500 000 Kč. 

FAKT Z INTERNÍ ANALÝZY METLIFE, ÚZIS A ČSÚ

  • v roce 2020 postihl 12,9% těhotných žen samovolný potrat, ke kterému může dojít i z důvodu závažné komplikace v těhotenství (v roce 1975 to bylo 9,9 % žen)
Pojištění pro ženy: NAROZENÍ DÍTĚTE S VROZENOU VADOU

Pokud se vám nedejbože narodí dítě s vrozeným zdravotním problémem, pak je možné být opět dopředu připraven = pojištěn. Jde například o tyto diagnózy, které pojišťovny kryjí: Downův, Edwardsův a Patauův syndrom. Dále pak o rozštěp páteře, nemoc motýlích křídel, redukční vady končetin, svalovou dystrofii, úmrtí rodičky atd.

PŘÍKLAD BALÍČKU PRO ŽENY JEDNÉ Z POJIŠŤOVEN

Balíček pro ženy obsahující vrozené vady dětí + komplikace týkající se těhotenství lze pořídit s limitem 500 000 Kč od 94 Kč do 208 Kč měsíčně, a to podle pojistných podmínek a značky pojišťovny. Zde pojišťovny standardně plní 100 % až 300 % balíčku, tedy 500 000 až 1 500 000 Kč.

FAKT Z INTERNÍ ANALÝZY METLIFE, ÚZIS A ČSÚ

  • v roce 2020 se narodilo 4,35 % děti s vrozenou vadou (v roce 1975 to bylo 1,56 %)
Pojištění pro ženy: NAROZENÍ DVOJČAT A VÍCERČAT

Konečně zase něco veselejšího. Plnění u těchto balíčků je v případě dvojčat 10 % z částky, v případě trojčat a vícerčat 20 % z limitu. V případě limitu 500 000 Kč tak pojišťovny proplácí 50 000 Kč až 100 000 Kč.

dvojcata
Pojišťovny nabízí finanční pomoc i v případě narození dvojčat/vícerčat

FAKT Z INTERNÍ ANALÝZY METLIFE, ÚZIS A ČSÚ

  • v České republice se každý rok narodí 1600 dvojčat
POJIŠTĚNÍ = PRONÁJEM BEZPEČÍ

Zároveň máte svobodu volby, zda si budete chtít balíček platit jen do porodu, nebo si jej necháte i pro druhé, či třetí dítě. Na druhou stranu, a s maximální pokorou, pokud by nastalo něco opravdu vážného, je lepší získat z pojišťovny statisíce či miliony, nežli tvořit sbírky… 

CENA KOMPLEXNÍHO BALÍČKU PRO ŽENY

Komplexní krytí 30leté ženy pro těhotenství a komplikací s ním spojených se pohybuje měsíčně od cca 100 Kč do cca 600 Kč, a to podle zvolených krytí a značky pojišťovny. Klíčovou podmínkou je, že obecná čekací doba je minimálně 8 měsíců na diagnózu, tedy na počátek těhotenství. 

PAMATUJTE: Pojištění je jediným produktem na světě, který nelze sjednat, když jej potřebujete, tzn. když se něco stane. MUSÍTE HO MÍT SJEDNANÝ PŘEDEM!

Pokud vás informace zaujaly, ozvěte se. Rádi s vámi vše individuálně a nezávazně probereme.

rucicka miminko
Držíme palce a přejeme pevné zdraví bez jakýchkoliv komplikací

POSLEDNÍ TIP K PŘEČTENÍ: Pojištění pro děti: Co dělat, když se vám narodí dítě. Primárně doporučujeme 2 věci, a to pojištění pro děti a spoření. K jejich řešení se nabízí hned několik cest. Ne všechny jsou však správné. Proto vám k dispozici dáváme mapu, která zajistí vám i dětem největší užitek a radost.

Obsah článku:
Picture of Jan s Terezou
Jan s Terezou

Poradíme a pomůžeme k finanční hojnosti

Nezávazná poptávka