Jak ochránit své peníze před inflací? INVESTICE mají povolení zabíjet

Máte možnost volby. Nedělat nic a nechat své peníze pod tíhou inflace slábnout. Nebo je mít pod stálou ochranou investic, které si dokáží s inflací rychle poradit.
investice maji povoleni zabijet james bond
3 minut/y čtení

Co to je inflace? Ať známe tvář záporáka

Zjednodušeně: Inflace je zvyšování cen zboží a služeb a současné oslabení kupní síly (reálné hodnoty) peněz. V praxi to znamená, že si za své stále stejné peníze koupíme méně věcí, které jsou čím dál dražší.

zaporak inflace penize
Inflace, která doslova požírá hodnotu našich peněz

Inflace, zvyšování daní, devalvace, krach… Jaký bude scénář?

Od začátku pandemie jsme svědky nejrychlejšího zadlužování zemí ve světových dějinách. Vlády ve spolupráci s centrálními bankami tisknou, půjčují a utrácejí peníze VELKOLEPÝM způsobem. A jaký tohle všechno bude mít na nás dopad? Mluví se o inflaci, zvyšování daní, znehodnocení měny (devalvaci), krachu finančního systému… Co z toho konkrétně nastane a kdy přesně to bude, to nevíme. Jistotou však je, že něco z toho rozhodně přijde. 

Máme šanci tento scénář ovlivnit?

Dnešní článek zaměříme na proaktivní přístup, který je obecně VELEDŮLEŽITÝM prvkem v našem životě. Netýká se tedy jen oblasti investic. Tento proaktivní přístup zjednodušeně nabádá k návyku, ať řešíme pouze to, co dokážeme osobně ovlivnit. 

Celá tato myšlenka z velké části vychází od psychiatra Viktora Frankla, který říká, že mezi stimulem (PODNĚTEM) a REAKCÍ NA TENTO PODNĚT existuje určitý prostor. Tento prostor můžeme označit jako svobodu volby. Klíčové proto není to, co se nám děje, ale to, jak na tyto situace reagujeme. Je tak potřeba si uvědomit, že tuto reakci dokážeme ovlivnit!

james bond proaktivni pristup
Proaktivní přístup je veledůležitým prvkem v našem životě
Co neovlivníme = neřešíme

Odpovězme si na tyto 4 jednoduché otázky: 

  1. „Do jaké míry dokážu já osobně ovlivnit výši inflace?” 
  2. „Do jaké míry dokážu ovlivnit výši daní?” 
  3. „Do jaké míry dokážu ovlivnit devalvaci měny?”
  4. „Do jaké míry dokážu ovlivnit krach finančního systému?”

Pokud bychom si výsledky vyjádřili v procentech, většina z nás se bude blížit 0 %. Jedinou možností, jak svou míru vlivu zvednout, jsou volby = dát svůj hlas politické straně. Po této chvíli je to ovšem opět mimo náš vliv.

Co u inflace ovlivníme = řešíme

PODNĚT: AKTUÁLNÍ VÝŠE INFLACE A PROGNÓZA ČNB

REAKCE A.: NEDĚLAT NIC A ČEKAT

inflace pri 200 000 kc
Zdroj: https://www.finance.cz/makrodata-eu/kalkulacky-aplikace/inflace/

Příklad: Na běžném účtu necháme ležet 200 000 Kč. Z výpočtu vidíme, že za pouhé 3 roky bude kupní síla peněz, při 3% inflaci, 183 000 Kč. Reálně jsme tedy odepsali 17 000 Kč a nic jsme pro to nemuseli podniknout.

REAKCE B.: PODNIKNOUT AKCI = INVESTOVAT

ukazka investice samarek jan
Za 3 roky a 3 měsíce klient realizuje zisk + 25 887 Kč

Jedná se reálného klienta, který nás oslovil v roce 2018, že chce uložit 200 000 Kč. Skončilo mu stavební spoření a nechtěl peníze nechat ležet na běžném účtu. Zároveň chtěl mít peníze připravené pro své syny, kteří je budou potřebovat za cca 5 let. Doporučili jsme mu konzervativní produkt, který cílí na zhodnocení 3 až 5 % a je vhodný pro krátkodobé cíle.  

Klient peníze zainvestoval 14. 5. 2018. Nyní máme 21. 8. 2021. Za 3 roky a 3 měsíce klient realizuje zisk + 25 887 Kč. 

Volba, jak chránit své peníze, je na vás

Z příkladu výše máme tedy při stejném vstupu možnost volby, a to nedělat nic a realizovat ztrátu – 17 000 Kč, nebo podniknout akci a realizovat zisk + 26 000 Kč. 

Práci máme postavenou na jasné a srozumitelné komunikaci, proto jsme použili jednoduchý, avšak reálný příklad. 

Investice do komodit a akcií jsou ideální ochranou peněz proti inflaci

Historie nám potvrzuje, že před inflací, hyperinflací, devalvací měny či krachem finančního systému náš kapitál ochrání jedině fyzické vlastnictví, zatímco papírový majetek může zcela ztratit svou kupní sílu. Mezi hmotný majetek však nepatří pouze nemovitosti a zlato, ale obecně i veškeré komodity a akcie, neboť akcie představují vlastnický podíl na firmě. Firma má svou hodnotu danou kapitálem a generuje zisk prodejem svého zboží či služeb.   

wall street investice
Fyzické vlastnictví např. akcií kvalitně ochrání naše peníze
Nejčastější otázky a odpovědi ohledně investic 
  • Kam investujete moje peníze? Záleží na vašich potřebách a cílech. Vždy ale vybíráme programy, které mají jistotu, tzn. že vaše peníze investujeme do silných a stabilních společností
  • Jaký budu mít reálný roční výnos z investic? Opět záleží na výběru produktu (konzervativní vs. dynamický). Obecně investice cílí na průměrný roční výnos od 4 do 7 %. U velmi dynamických portfolií i více. 
  • Můžu investované peníze kdykoliv vybrat? Máte možnost peníze vybrat, tzn. máte je kdykoliv připravené pro případ nouze. Vždy však doporučujeme dodržet investiční horizont.
  • Kolik stojí to, že se budete starat o moje investice? Máte minimální poplatky, tzn. cena investičních služeb je opravdu nízká. 
  • Můžu investiční částku zvýšit, nebo snížit? Jste flexibilní, takže můžete kdykoliv investovanou částku zvýšit, snížit, nebo přerušit. 
otazky odpovedi
Otázky ohledně investic?
Investujte bezpečně a pod taktovkou profesionálů 

Hodnota finančního poradce se pozná podle toho, kolik majetku svým klientům vybuduje. Ne podle počtu sjednaných produktů.

Proto se vzděláváme jak interně, tak externě, abychom byli po celou dobu nezávislí, objektivní a řešení pro vás bylo „šité na míru“. Konkrétní doporučenou strategii tvoříme vždy individuálně, dle požadavků, potřeb a investičních zkušeností.

V případě, že vás informace zaujaly a chcete být i vy bezpečně chráněni před inflací, kontaktujte nás.

Obsah článku:
Jan s Terezou
Jan s Terezou

Poradíme a pomůžeme k finanční hojnosti

Nezávazná poptávka