Pojďte na finanční páku. Investujte do nemovitostí a radujte se z pravidelného zhodnocení peněz

Investice do nemovitosti vám může zajistit pravidelné a velmi pěkné zhodnocování peněz. Není to nějaký mýtus. Je však potřeba se držet jasných pravidel. Proč tedy kupovat investiční byt k pronájmu a proč zrovna na finanční páku? Čtěte dál.
2 minut/y čtení

Proč je investice do nemovitosti výhodná:

  • Máte zajímavé zhodnocení vlastních peněz
  • Tvoříte majetek do budoucna, třeba na rentu (cena nemovitostí dlouhodobě roste)
  • Vytváříte zisk z cizích peněz díky měsíčnímu pronájmu

A co to vlastně finanční páka je?

Jednoduše řečeno: zvyšování výnosnosti vlastního kapitálu za použití cizích zdrojů. Vysvětlíme si to na následujícím příkladu: Mám volný 1 000 000 Kč a zvažuji investici do nemovitosti k pronájmu. Nabízí se mi dvě možnosti:

  1. Koupím investiční byt v hotovosti za 1 000 000 Kč. Ten pronajímám za 7 000 Kč/měsíčně. Ročně mi to udělá 84 000 Kč (7 000 Kč x 12). Zhodnocení vlastních peněz tak je 8,4 % (84 000 Kč/1 000 000 x 100)
  2. Koupím investiční byt za 1 000 000 Kč na páku (500 000 Kč vlastní zdroje a zbylých 500 000 Kč doplatím hypotékou). Čistý nájem mi opět přináší 7 000 Kč/měsíčně. Od něho odečtu 2,8% hypotéku, tj. 2 054 Kč. Pro názornou ukázku zaokrouhlíme na 2 000 Kč. Zbývá mi tedy 5 000 Kč. Ročně tak vydělám 60 000 Kč (5 000 Kč x 12). Zhodnocení peněz je tak 12 %, a to za použití cizích finančních prostředků.

Toto řešení finanční páky mi dává další dvě výhody:

  • Ušetřených 500 000 Kč si uložím se zhodnocením 4-6 % ročně a s vyšší likviditou, tzn. v případě potřeby mám peníze do 15 dnů zpátky na svém běžném účtu (z investiční nemovitosti je jen tak nevytáhnu, když je budu hned potřebovat)
  • Mám možnost si koupit další investiční byt, tzn. 2 stejné byty = 2 x 5 000 Kč = 10 000 Kč/měsíčně. A to je lepší než jeden investiční byt za 7 000 Kč/měsíčně, nemyslíte?
Město Opava

Musíme vás ale upozornit na jeden nešvar, se kterým se často setkáváme

Princip finanční páky je možné využít i na pořízení výnosných investic. Jednoduše: obchodníci za vámi přijdou s tak „úžasnou“ možností investice, že si na ni klidně půjčíte peníze z banky. Ve většině případů se však jedná o pochybné investiční společnosti a vy si tak „napákujete“ akorát ztrátu. Přijdete o své peníze + vám ještě zůstane vzpomínka ve formě dluhu u banky. Páka vám totiž „napákuje“ jak výnos, tak i propad. Myslete na to!

Investice do nemovitosti je rozumný záměr zhodnocení peněz pro dlouhodobé cíle

Má však jasná pravidla, kterými se doporučujeme řídit:

  • V první řadě ekonomicky správně spočítaný investiční záměr (výnosnost a návratnost)
  • Vhodně zvolený investiční byt jako dlouhodobý finanční majetek (např. správně zvolená lokalita)
  • Solidního nájemníka se správně nastavenou nájemní smlouvou

Toto vše jsme schopni zastřešit – spolupracujeme s kvalitním realitním makléřem a právníkem. Díky tomu máte jistotu, že váš záměr nejvyššího zhodnocení peněz (budování finanční rezervy) bezpečně naplníme.

Obsah článku:
Picture of Jan s Terezou
Jan s Terezou

Poradíme a pomůžeme k finanční hojnosti

Nezávazná poptávka